info@sanasport.hu 24 órán belül válaszolunk

Cipő, cipő, cipő - melyik illik most hozzád?

30. 05. 2023
Futócipők, kültéri és mezítlábas cipők, valamint szandálok. Itt mindezt megkaphatod, nézzük meg együtt, melyek a legfontosabb jellemzői ezeknek a cipőtípusoknak.
Cipő, cipő, cipő - melyik illik most hozzád?

Ha nem mezítláb jársz, időről időre körül kell nézned új cipő után. Íme néhány alapvető tipp és tanács, hogy mire érdemes figyelni az új cipők kiválasztásakor.Futócipők

A megfelelő párnázás és a megfelelő cipőszerkezet megvédi az ízületeket, és lehetővé teszi, hogy idős korban is fájdalommentesen sportolhasson. A rendkívül légáteresztő felső anyag megakadályozza, hogy lábai túlmelegedjenek, így megelőzhető az izzadás és a kidörzsölődés. A cipő, amelyben futni szeretne, legyen 1-1,5 cm-rel hosszabb, mint a lábfeje hossza.

beh

Országúti vagy nyomvonalas? Mi legyen a következő?

A cipők alapvető felosztása az országúti/útvonalcipőkre és az edzés/útvonal/versenycipőkre történik. Az országúti cipők általában jobban csillapítanak, mint a trail cipők. Egyrészt ez védi az ízületeket a kemény felületeken történő ütődésektől, másrészt a trail cipőknél minél nagyobb a párnázás, annál kisebb a reakciókészség (azaz az egyenetlen felületek érzékelése).

A túracipők talpának anyaga is eltér az országúti cipőétől, amely a puha felületeken való jobb tapadáshoz van igazítva (ezzel szemben az országúti cipők az anyag hosszú távú tartósságára összpontosítanak, amely folyamatosan érintkezik a betonnal vagy az aszfalttal.

Az edzőcipőkben általában puhább konstrukciót találsz, mint a versenycipőkben. Az edzőcipőknél ez nagyobb kényelmet jelent, míg a versenycipőknél a merevebb konstrukció gyorsabb reakciót és nagyobb visszapattanást eredményez. Középen vannak aztán a tempócipők, ezek ötvözik a párnázottságot és a dinamikát. A tempócipők rövidebb és gyorsabb edzésekre alkalmasak, nem az edzéskilométerek gyűjtögetésére szolgálnak.

FUTÓCIPŐK


Kültéri és túracipők

Határozott lépés és talp, amely a csúszós, nedves felületen is biztonságos mozgáshoz igazodik. Ezt a cipőtípust merevebb talp jellemzi, amely minden éles követ és botot kiküszöböl az útból. Ez megvédi a lábát, és lehetővé teszi, hogy mindig gond nélkül elérje a célját.

outdoor

Alacsony/magas, A/B/C

Alacsony vagy magas csizmát válasszon? Leginkább attól függ, hogy hol fogsz velük sétálni. Alacsony cipőben a dombok mögötti emelkedőket is leküzdheted, de sziklás terepen jól jön a kültéri cipők magasabb konstrukciója által nyújtott bokamerevítés. Ha hozzászoktál a rögzített bokához, nyugodtan viselj magasat az erdei sétához - legalább nem lesz koszos a nadrágod.

A pontosabb felosztást az A, A/B, B, B/C és C betűk jelzik, az A-sak alkalmasak az erdei ösvényeken való gyaloglásra. Az A/B inkább a keskenyebb ösvényekre alkalmasak, a felsőrészük masszívabb, és ellenáll a mindenütt jelenlévő gyökereken és néhány sziklán való dörzsölődésnek. A B-k jobbak túraútvonalakra, szilárdabb talpuk van, és jobban védik a lábat. Ez a három kategória általában kevésbé igényes túrázáshoz (kevésbé kihívást jelentő körülményekhez) alkalmas.

A B/C általában magasabb vagy magas csizmák. Ezek szilárdabb lábujj- és sarokillesztéssel rendelkeznek, és a kerületükön gumibetét van. Hordja őket hegyi átkelésekhez, ahol előnyös a masszív kialakítás, a magas támasz és a láb védelme a sziklákkal szemben.

A C-k tehát alpesi túrázáshoz és nyári hegymászáshoz készült bakancsok. Magasak és strapabíróak, hogy a lehető legjobban használhatók legyenek a zord körülmények között történő, kihívást jelentő átkelésekhez. A hangsúly a bőrből, membránból vagy műanyagból készült tartós felsőrészen van. A merev konstrukciót általában úgy alakítják ki, hogy könnyen rögzíthetők legyenek rá a félautomata kramponok. Figyelmeztetünk, ez a kategória nem alkalmas mindennapi túrákra és rövidebb sík utakra, ezek valóban extrém körülményekre való bakancsok!

KÜLTÉRI LÁBBELIK


Mezítlábas bakancsok

Természetes taposás és a lábfej mind a 19 izmának fejlesztése - ez vár rád a mezítlábas cipőkben. Alkalmas a mindennapi ügyintézéshez a városban és a természetben való laza evezéshez. A mezítlábas cipőhöz hozzá kell szokni, de ha egyszer megszokta, a hagyományos cipőben kissé görcsösnek fogja érezni magát.

barefoot

Széles lábujjhegyek széles választéka

Mivel az egészséges mozgásra helyezzük a hangsúlyt, a mezítlábas cipők elengedhetetlenek. Itt van egy bőséges választék, a nyitott pántos cipőktől kezdve a dizájner balerinákon és divatos tornacipőkön át a kültéri és futó mezítlábas cipőkig minden megtalálható. Minden modell szabadságot biztosít a lábnak, és segít a megfelelő boltozat tartásának és a láb általános mozgásának kialakításában.

BAREFOOT

Szandálok

Nyitott cipő = szabad elme. Szellő a lábujjak között = friss lépés. A szandálok egyszerűen boldogítóak. A klasszikus városi pántos cipők mellett léteznek kültéri kezeléssel ellátott szandálok is, amelyek kellően szellőztetik és védik a lábát, még a vadonban való barangolás közben is.

sandály

Mire való a szandál?

Nyáron a lábunk sokkal jobban izzad. Ezért jó ötlet, ha szabadságot adunk nekik, és nem szorítjuk őket feleslegesen szűk cipőkbe. A nyitott lábbeli elősegíti a test jobb hőszabályozását is, ami most, a melegebb hőmérsékleten duplán hasznos.

Ha nem a fő cipő, a szandál jó tartalék cipő minden túrához. Egy fárasztó nap után a lábak szeretik az estét jól szellőző lábbeliben tölteni. Kellemesen kipihenik magukat, és másnap már remekül kopognak.

SZANDÁLOK ÉS PAPUCSOK
Bombaár
Az akció végéig
0:20:09:32
Kilpi Almeri
-58 % Sport pulóver Kilpi Almeri
7 900 Ft 18 664 Ft
már csak 9 db érhető el