info@sanasport.hu 24 órán belül válaszolunk

Hogyan válasszunk és kössünk futócipőt helyesen?

29. 04. 2024
Ne hagyd, hogy fájjon a térded, csússzon a talpad és hólyagosodj! Van egy gyors útmutatónk a futócipő kiválasztásához. Vásárolj valamivel nagyobb futócipőt, és használj plusz fűzőlyukat. Ez fontos a legjobb futóélmény érdekében.
Hogyan válasszunk és kössünk futócipőt helyesen?


A fő különbségek a trail és az országúti cipők között

A legtöbbször a különbségek egy pillantással is láthatók. Míg egy országúti cipőnek sima talpa van, amely jól tapad a kemény felületeken, addig a trail cipők talpán általában sarkantyúk vannak, amelyek beleássák magukat a puha talajba, és még laza, sziklás felületeken is jól illeszkednek.

A cipő felhúzása után általában egy másik különbséget is érezni fogsz - a párnázottságot. Az országúti cipők általában sokkal párnázottabbak (puha tapintásúak), hogy megvédjék az ízületeidet a természetellenes ütésektől és a rázkódásoktól. A terepcipők kicsit hátrányára válhat a magas párnázottság, de minden attól függ, hogy hol és min futsz. Ha futásodat elsősorban városi parkban, ápolt, széles ösvényeken töltöd, a magasabb párnázás nagyobb kényelmet jelent. Ha azonban elsősorban az erdőben futsz gyökerekkel és kátyúkkal teli ösvényeken, valószínűleg örülni fogsz a kisebb párnázottságnak, ami lehetővé teszi, hogy jobban olvasd a terepet, így a lábad alkalmazkodik a felszínhez, és nem gurul oldalra a gyökereken (a bokád is értékelni fogja ezt).

boty

Számítson nagyobb méretre

Fontos! Aktív sportokhoz való cipőválasztásnál a lábfejed hosszához 1-1,5 cm-t adj hozzá, és olyan szám alatt válassz cipőt, amely már extra helyet biztosít.

Hogy miért? Ilyen egyszerű = amint a lábfej felmelegszik a cipőben és a benne lévő vér megfelelően kering, hajlamos megnyúlni. Ha nincs hova nyújtózkodnia, akkor kitölti az egész cipőt, túlságosan beszorul, és minden lépés kényelmetlen lesz. Néha csak meg kell lazítani a fűzőt, néha csak be kell ismerni, hogy kicsi cipőt vettél. Ha pedig nem akarod tönkretenni a lábad, akkor javasoljuk, hogy cseréld le a cipőt nagyobbra.

Ne gondolja, hogy a rossz méret kiválasztása nem ok a reklamáció elfogadására! Ezért javasoljuk, hogy használat és koszolódás előtt próbálja ki a cipőt rendesen a lábán, és amint kétségei támadnak a megfelelő mérettel kapcsolatban, inkább küldje vissza a cipőt, és válasszon egy nagyobbat. Ez azt eredményezheti, hogy a későbbi reklamációt elutasítják, és a cipő olyan helyet foglal el a cipőszekrényében, amelyet nem szeretne újra viselni. Kényelmetlen lesz bennük mozogni, és fennáll a veszélye, hogy a kis méret miatt lejönnek a körmeid.

Ne aggódjon amiatt, hogy egy plusz centiméterrel folyamatosan rugdosni fogja a lábujjait. Néhány lépés után meg fogod szokni, és be fogod látni, hogy jó választás volt a kellően túlméretezett cipő megvásárlása. A láb, amelynek elég hely van, a legjobban fut!

obuv

A lábujjszélesség kényelmet és hosszabb élettartamú cipőt jelent

A futócipő kiválasztásakor, mint minden lábbeli esetében, át kell gondolnod, hogy milyen széles lábujjbőségre van szüksége a lábadnak. Egyes emberek lába (és különösen a talpa) keskeny, mint a bárányláb, ezért a keskeny lábujjbegyű cipők itt jobban illeszkednek (nem lesz felesleges hely a lábfejnek, hogy oldalról oldalra csússzon). Ha szélesebb a lábujjad, vagy éppen a mezítlábas cipőkhöz szoktatod magad, semmiképpen ne becsüld alá a választékot, és csak széles lábujj-kialakítású cipőket keress.

A széles lábujjdoboz lehetővé teszi a lábad természetes nyújtását, nem nyomja össze a lábadat, és mivel több hely van az oldalán, nem kapsz olyan cipőt, amely beássa a lábujjad vagy a kislábujj környékét. Ez csak akkor fordul elő, ha túl keskeny cipőkialakítást választottál (és ezért gyakran be nem vallott panasz!).

A plusz fűzőlyuk nem csak ott van

Valószínűleg találkoztál már futócipődben olyan extra szemlyukkal, amely a klasszikus gyaloglócipőkben általában nincs jelen. A legfelül lévő szemlyukról beszélünk, ez azért van ott, hogy a lábad ne mozogjon a cipőben, és jobban elhelyezkedjen. Így nem kell aggódnod amiatt, hogy a túlméretezett cipő ide-oda röpköd a lábadon.

Hogyan kell helyesen használni ezt a fűzőszemet a csipkékhez? A legjobb módja annak, hogy megtanulja, hogyan kell ezt csinálni, az oktatóvideónkban az Môj prvý beh videóban található:

Jak se obout (díl 3): Jak správně zavázat běžeckou obuv


VIDEÓK MÔJ PRVÝ BEH
Bombaár
Az akció végéig
1:00:44:23
Sensor Cyklo Summer Stripe dámský dres kr.rukáv šedá/růžová
-59 % Kerékpáros mez Sensor Summer Stripe
10 900 Ft 26 493 Ft
már csak 4 db érhető el