info@sanasport.hu 24 órán belül válaszolunk

Hogyan válasszunk igazán kényelmes futócipőt?

06. 03. 2023
A futócipő kiválasztása tudomány. De tarts szem előtt néhány szabályt, amelyek megkönnyítik a választást. Még akkor is, ha nem vagy biztos benne, szívesen adunk tanácsot e-mailben vagy online chaten.
Hogyan válasszunk igazán kényelmes futócipőt?

Az egyszerű tény, hogy a futás alapvetően nem igényel túl sok anyagi felszerelést, még nem jelenti azt, hogy a futók nem vágyakoznak és nem várnak el magas követelményeket a felszerelésükkel szemben, legyen az funkcionalitás vagy esztétika terén. És a követelmények piramisának csúcsán áll a futócipők kényelme. Mi teszi pontosan kényelmessé a futócipőt, és hogyan válasszuk ki a megfelelő modellt?

Ebben a cikkben arra összpontosítunk, hogy milyen tényezők járulnak hozzá (vagy éppen ellenkezőleg, akadályozzák ezt a törekvést), hogy a futó valóban kényelmesen és kellemesen érezze magát a futócipőjében - legyen szó méretekről, középtalp típusáról és anyagáról, súlyról, sarok-emelkedésről, felsőről, lélegző képességről, talpbetétről, általánosan a biomechanikáról vagy akár megfelelő zokniról.

výběr bot1

MEGFELELŐ MÉRET

A megfelelő méretű futócipő kiválasztása az alap és a lényeg. Túl kicsi cipők fájdalmat okozhatnak a szemünkbe könnyeket, és a lábujjaid különösen szenvedhetnek, főként a lejtőkön. Másrészről, túl nagy cipők akár hólyagokat is okozhatnak a sarkakon, és valamennyit elveszít az stabilitásból és teljesítményből.

Az, hogy a hétköznapi cipőitek mérete 9, még nem jelenti azt, hogy ugyanolyan méretű futócipőre van szükségetek. Mindegyik gyártó különböző körvonalakat és méretezést használ, és a méretek gyakran nagyon eltérőek a márkák között. Ráadásul még ugyanazon márka belső méretezése is különbözhet a különböző modelleknél!

Ha van rá lehetőségetek, mindenképpen javasoljuk, hogy próbáljatok ki több méretet a kiválasztott modellből egy szaküzletben, hogy biztosak legyetek a helyes választásban. Egy tapasztalt személyzet és a saját tapasztalataik nagyon hasznos és megbízható segítséget nyújtanak ebben. Ha ez nem lehetséges, például az internetes áruházunkban vásároltok, nézzétek meg a mérettáblázatot, amely általában megtalálható a márkák weboldalain, és olvassatok más vásárlók véleményeit, amelyek gyakran nagyon hasznos és praktikus információkat nyújtanak.

Minden futó azonban más és egyéni, és a cipőméretet az egyéni tapasztalatok, a futás terepe és a futó technikája alapján is választják ki. Néhány futó előnyben részesíti a szűkebb szárú felsőrészt, amely végül nagyon jó stabilitást és lendületet biztosít, különösen sík felületen, akár valamennyi kényelem rovására is. Ez gyakran igaz a versenyhez tervezett úticipőkre. A trail futók, akik általában nehezebb terepen mozognak, sok lejtővel, nagyobb méretet választanak, akár fél mérettel is a szabadtéri cipőhöz képest. Ez segít megelőzni a lábujjak dörzsölését és a kék körömhöz hasonló problémákat, amelyek gyakran előfordulnak hosszú és meredek lejtőkön, és további problémáktól is megóvhatnak, amelyek abból fakadnak, hogy a láb természetesen „bedagad” néhány óra futás után, és enyhén megnagyobbodik.

Egy általános szabály létezik, miszerint képesnek kell lennetek beilleszteni az ujjatokat a sarok és a cipő hátsó része közé. Tehát tartalékot kell hagyni kb. 0,5 - 1,5 cm-t.

SZÉLESSÉG

Azonban a megfelelő méret kiválasztása nem csak a cipő hosszát jelenti. A cipő megfelelő szélességének kiválasztása is nagyon fontos. Az utóbbi években a márkák elkezdtek kínálni különböző szélességi méreteket, hogy megfeleljenek a szélesebb lábú futók igényeinek. Ezeket a szélesebb változatokat gyakran "wide" néven említik. De vigyázat, ha túl széles felsőrészt választasz, kellemetlen meglepetést kaphatsz a formájában, például vízhólyagok formájában, mivel a láb nem lesz megfelelően rögzítve, és mozogni fog a cipőben.

Az internetes áruházunkban könnyen szűrhetitek a futócipőket a szélesség és más paraméterek alapján.

výběr bot2

KÖZÉPTALP

A középtalp nagyon fontos része a cipőnek, és felelős a cipő működőképességéért, a rugalmasságért, az energiaátvitelért a landolás után, valamint más alapvető biomechanikai tulajdonságokért. Az egyes márkák az utóbbi időben versenyeznek egymással az új forradalmi technológiák és anyagok fejlesztése terén. A középtalp felelős a landoláskor bekövetkező ütések csillapításáért is. Érdemes tehát tudatosítani, hogy általában a keményebb középtalp növelheti a teljesítményt, de ugyanakkor valamennyit csökkentheti a kényelmet, különösen hosszabb futások során.

A puha habból készült magas középtalp csökkentheti a stabilitást. A teljesítményorientált terepfutók általában keményebb középtalpot részesítenek előnyben, ami jobb stabilitást eredményez technikás terepen. Ezek a futók általában nagy tapasztalattal rendelkeznek, és technikájuk kifinomult. A márkák sok különböző középtalp típussal, különböző merevséggel, magassággal, lejtéssel és speciális technológiákkal rendelkező modelleket kínálnak annak érdekében, hogy kielégítsék a hobbi futók nagy közösségét. Tehát mindenki ma olyan modellt választhat, amely majdnem "testre szabott", hogy megfeleljen az igényeinek és a fiziológiájának.

Előre fontoljátok meg, milyen terepen és milyen gyakran fogjátok használni a megfontolt modellt, és ennek alapján válasszatok.

výběr bot3

TÖMEK

Valószínűleg senkit sem lep meg az a tény, hogy könnyebb cipők előnyösebbek a teljesítmény szempontjából. De mi a helyzet a kényelemmel? Ha kényelmes és jól párnázott cipőt szeretnénk, el kell fogadnunk, hogy valamivel nehezebb lesz. Azonban az új anyagok és technológiák segítségével ezt a hátrányt nagyon jelentősen ki tudjuk küszöbölni! A használt párnázó habok és anyagok egyre könnyebbek és stabilabbak, a trial modelleknél már megjelennek a karbonszálak és rugós technológiák.

DROP

A drop a cipő sarka és az elülső része közötti magasságbeli különbséget jelenti. Például, ha a cipő talpának vastagsága a sarok alatt 31 mm, és az elülső rész alatt 21 mm, akkor a drop 10 mm. A drop magasságával a márkák az adott modell számára megfelelő dőlésszöget igyekeznek megtalálni a tervezett felhasználás alapján.

Sok olyan futó, aki főként a sarokon landol, ideálisnak és legmegfelelőbbnek tekinti a 6 mm-es vagy annál nagyobb dropot. Azok a futók, akik a középső és az elülső részen landolnak, gyakran preferálják a 4-6 mm-es dropot. Még olyan cipők is léteznek, amelyeknek a dropja nulla, ezek a minimalizmusra törekvő futók számára készülnek.

Azonban érdemes tudni, hogy a drop és annak értéke mindig személyes preferenciákon alapul, és a saját tapasztalat a legjobb útmutató a legmegfelelőbb választáshoz.

LÉLEGZÖKÉPESSÉG

Itt is jelentősen szólnak bele a modern technológiák és anyagok. A felső rész anyagai egyre könnyebbek, légáteresztőbbek, ugyanakkor erősebbek és ellenállóbbak is. Gyakran használnak kevlárt és más kompozit anyagokat, különösen a trial modellek esetében, ahol kiváló kopásállóságot és tartósságot kell biztosítani. Találkozhatunk olyan modellekkel is, amelyek felső részében beépített membrán található, ami vízállóságot és egyidejűleg légáteresztő képességet biztosít. A legismertebb ilyen membrán a Gore-Tex.

výběr bot4

CIPÖTALPBETÉTEK

A betétek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz a kényelemhez, amit elvárunk a futócipőnktől. Ezért javasoljuk, hogy a választás során figyeljünk erre a komponensre is. A prémium betétek általában alakíthatók és képesek alkalmazkodni a lábad formájához és specifikációihoz. Gyakran támogatják a légáteresztést, elvezetik a nedvességet a lábaktól, és hozzájárulnak az ívar támogatásához.

Ha szokatlan alakú lábad van, javasoljuk, hogy keresd fel a szakembert, és fontold meg a személyre szabott talpbetét készítését.

PRONÁCIÓ ÉS SUPINÁCIÓ

Azok a futók, akik túlzottan pronálódnak vagy supinálódnak, számos modell közül választhatnak, amelyek valamilyen formában igyekeznek ezeket a jelenségeket szabályozni. Azonban ma már sok futó nem próbál meg ellentmondani ezeknek a specifikus jellemzőknek és "kijavítani" őket, inkább hagyják lábuknak a szabad mozgást és a természetességet a landolás során.

Üzleteinkben ingyenesen diagnosztizáljuk a lábnyomát és segítünk a megfelelő cipő kiválasztásában. Ha ismeri a lábnyomának formáját, könnyedén választhat cipőt a futócipő konfigurátorunk segítségével.

výběr bot5

HASZNÁLAT

Legyen szó városi dzsungelről vagy parkokról, kerékpárutakról, nehéz terepről, száraz vagy nedves körülmények között, edzésről vagy versenyzésről - a megfelelő változat megtalálása szó szerint hosszú távú menet lehet.

Ha főként lassabb tempójú kocogásban élvezi a könnyű körülményeket, valószínűleg jól párnázott és kényelmes aszfaltmodellt választ. Ha hegyi ösvényeket akar meghódítani és határait tesztelni nehezebb terepen, akkor a trial modellek közül válasszon merevebb és stabilabb talppal és erősebb felsőrészsel, amely jobban védi a lábát a természetes akadályoktól.

Racionálisan válasszon, ne hagyja, hogy elragadják, de ne is hagyja figyelmen kívül saját ösztöneit és érzelmeit!

Aszfaltos női cipők | Aszfaltos férfi cipők

Trail női cipők | Trail férfi cipők

ZOKNIK

Bár technikailag nem része a cipőnek, a speciális futózokniknak nagy hatása van arra, hogyan érzi magát a cipőben futás közben. Segítenek stabilan tartani a lábat a cipőben, gyakran csúszásgátló elemekkel vannak ellátva, és jól elvezetik a nedvességet a lábról. Válasszon szintetikus anyagokból készült vagy merinó gyapjúból készült modelleket. Hagyja most a pamut zoknikat, tulajdonságaik nem alkalmasak sportoláshoz.

Női futózokni | Férfi futózokni

VÉGEZETÜL

A legtöbb új futócipő modell azonnal futásra kész, miután kibontották a dobozból. Az első benyomás, amikor felhúzza és kipróbálja őket, gyakran döntő. Nem jó feltételezni, hogy a tulajdonságai idővel javulnak, hogy a cipők "hozzáigazodnak". Figyeljen a lábára, és ha a cipő nem illeszkedik az elsőre, akkor további keresgélést kell folytatnia. Bőséges választék áll rendelkezésre. A piacon hatalmas mennyiségű modell található, amelyek közül tényleg mindenki választhat, így nem kell kompromisszumot kötni és kényelmetlen cipőben futni.

VÁLASSZON FUTÓCIPŐTBombaár
Az akció végéig
0:13:30:02
Kilpi Sylane
-71 % Outdoor rövidnadrág Kilpi Sylane
8 900 Ft 30 482 Ft
már csak 4 db érhető el