info@sanasport.hu 24 órán belül válaszolunk

Vörös és infravörös fény az életben és a sportban

20. 09. 2023
Számos módja van annak, hogy rövid időre felturbózzuk az energiát. Van azonban megoldás a hosszú távú energialökésre is, mind a munka, mind a sportélet számára. A modern technológiának köszönhetően ma már nemcsak az energiádat, hanem a tested általános működését is javíthatod.
Vörös és infravörös fény az életben és a sportban

Történetesen a dolgok javításához csak a történelemre kell tekintenünk, amikor az emberek idejük nagy részét nem irodákban töltötték, hanem a szabadban. Bár ma már nem lehet egész nap csak úgy napfényben lenni, a modern technológiának köszönhetően élvezhetjük az egészséges fényt ott is, ahová a nap nem ér el egész nap.

Az infravörös sugárzás folyamatosan éri a testünket, amikor kint vagyunk a napon (még akkor is, ha borult az ég). A legnagyobb mennyiségű megfelelő sugárzás napkeltekor és napnyugtakor van.

A vörös sugárzásról (rövidítve RED) és az infravörös sugárzásról (rövidítve NIR vagy IR-A) beszélünk. Figyelem, ne keverjük össze a közép-IR-B és a távoli-IR-C infravörössel - ez utóbbit az infraszaunákban használják.

A RED és NIR fény előnyei a sportolásban

A sportolók számára az egyik legnagyobb előny minden bizonnyal az edzések hatékonyságának növelése. Tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a sérülésveszélyt is. A szervezet egyszerűen jobban bírja, mint valaha. Ha már bekövetkezett egy sérülés, ez a fény segít a gyorsabb gyógyulásban. Ráadásul a gyógyult rész tartósabb lesz, mintha a fénykezelésre nem került volna sor.

Az infravörös és vörös fény elősegíti a kollagéntermelést. Ez egészségesebb mozgásszervi struktúrát eredményez. Az ízületek jobban fognak működni, kevésbé fognak fájni, és elkerülhetővé válnak a fáradásos sérülések. Emellett a gyulladások csökkenésével együtt az ízületi gyulladás és más mozgásszervi megbetegedések kisebb kockázatát tapasztalja.

Végül, de nem utolsósorban a civilizációs betegségekkel, a narancsbőrrel, a száraz és repedezett bőrrel, valamint a pattanások kialakulásával szemben is jobb az ellenállás.

MITO

5 főbb okból

Pontosan mi a célja a VÖRÖS fénynek és a NIR sugárzásnak a szervezetünk számára?

 1. Több energia a nap folyamán
  A legtöbben sokkal kevesebb időt töltünk a napon, mint amennyi jót tesz a szervezetünknek. Ez energiaveszteséget eredményez, és krónikus fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet. Ha reggel intenzív NIR-sugárzásnak tesszük ki a testünket, a sejtek egészen a mitokondriumok szintjéig stimulálódnak. Ez növeli hatékonyságukat és egészségüket az adenozin-trifoszfát (más néven a sejtek energiája) fokozott termelésén keresztül.
 2. Jobb bőrregeneráció
  Bőrünk testünk állapotát tükrözi. Az egészségtelen életmód és a káros élelmiszerek fogyasztása pattanások gyakori megjelenését, ekcéma kialakulását eredményezheti, és akár autoimmun bőrbetegséghez is vezethet. A vörös fény elősegíti a kollagéntermelést, ami jó állapotban tartja a bőrt (a kollagénszintézis a megfelelő fényviszonyoknak köszönhetően zajlik).
 3. Kevesebb depresszió és szorongás
  Miért hajlamos a depresszió és a szorongás növekedni az évszakváltással? A bioritmus megváltozása miatt. A kevesebb napfény kevesebb energiát, kiegyensúlyozatlan pszichét és rosszabb hangulatot jelent. A szorongás és a depresszió más fiziológiai okokból is eredhet (például az agy homloklebenyének nem megfelelő véráramlása). Az infravörös sugárzás többek között segít a vér megfelelő keringésében, ami kiegyensúlyozza az instabilitást, és megszünteti a depressziós és szorongásos állapotok okait.
 4. Jobb pajzsmirigyműködés
  A közeli infravörös sugárzásnak való kitettség segít az autoimmun pajzsmirigybetegségek (pl. Hashimoto-kór) korrekciójában. A megfelelő pajzsmirigyműködés csökkenti a szervekkel és szövetekkel szembeni túlreagálását, így hozzájárul az egész szervezet harmonikus együttműködéséhez. Ne hagyja, hogy az állandó tabletták fogyasztása megnehezítse az életét, van más megoldás is!
 5. Alacsony gyulladás a szervezetben
  A krónikus gyulladás mind a civilizációs, mind az autoimmun betegségek előidézője. Hozzájáruló tényezők közé tartozik a stressz, a rossz minőségű táplálkozás, a kevés alvás, a gyakori fáradtság, adt. Sportolók számára bizonyára fontos információ, hogy a túlzottan fáradt izmok is a gyulladások közé számítanak. A megfelelő hullámhosszú infravörös sugárzásnak köszönhetően az izmok regenerációja sokkal gyorsabb lesz.


További előnyök: élesebb látás, jobb szellemi és kognitív funkciók, hosszú élet és vitalitás, egészségesebb bőr, körmök és vastagabb haj, a hormonrendszer megfelelő működése, gyorsabb regenerálódás és jobb sportteljesítmény, egészségesebb mozgásszervek, jobb minőségű alvás, ...


Kétféle sugárzás

Az első típus a látható sugárzás (vörös színéről ismerhető fel). Ez a bőrben szívódik fel, ahol a napfényhez hasonló hatást fejt ki. Az első típus segít egészségesebbé és simábbá tenni a bőrt, fiatalosabb megjelenést kölcsönözve neki.

A második típus (sokkal fontosabb) maga az infravörös fény (szabad szemmel nem látható). Ez mélyebbre hatol a testbe, ahol pozitív hatással van mindenre, ami körülötte van. Ezáltal a test hatékonyabban tud dolgozni, ami több energiát, jobb égést, hatékonyabb sportedzést és még sok minden mást eredményez.

A hagyományos infralámpák a mitokondriumokra ható hullámhosszok minimális százalékát bocsátják ki. Általában olyan általános sugárzásra vannak beállítva, amely elsősorban hőértéket termel.

MITO

Felfedezés és fejlesztés

Mint sok mai technológiai vívmány, a vörös fény is először űrprojektekben indult. A NASA közvetlenül az űrállomásokon történő növénytermesztéssel kapcsolatban foglalkozott vele. Mivel maguk a LED-izzók szinte semmilyen hőenergiát nem bocsátanak ki, a növényeknél nem áll fenn a kiszáradás vagy a virágok, levelek és gyümölcsök megégésének veszélye.

Idővel kiderült, hogy a vörös fénynek gyakran kitett tudósok a legtöbb sebet és sérülést lényegesen gyorsabban gyógyították, mint a projekt többi résztvevője. Ezért közvetlen vizsgálatokat kezdeményeztek, hogy megerősítsék a tipikus hullámhosszúságú sugárzás pozitív hatását a hőgutából való felépülésre és mindenféle sérülés gyógyulására. A sérülések megelőzésének lehetőségét is bebizonyították, például sportolás közben.

Összefoglaló pontok

 • A RED és NIR sugárzás a napsugárzással azonos hullámhosszúságú sugárzást szimulálja. Használhatjuk őket a napfény helyettesítésére a szervezet számára.
 • A klasszikus infravörös lámpa általános frekvencián működik. Fontos, hogy olyan konkrét értékeket használjunk, amelyek a szervezet számára a legpozitívabb jelentéssel bírnak.
 • Az infravörös egy felszíni kéreg, a lámpákon/paneleken keresztül érkező infravörös és vörös sugárzás egy mélyterápia (a mitokondriumokkal dolgozik).
 • A VÖRÖS és NIR sugárzás testünk minden részét használja. A sejtjeink hatékonyabbak lehetnek ezzel a fénnyel.
 • A mitokondriumokban számtalan biokémiai reakció zajlik, és a sejtlégzés révén energiát termelnek a sejtek egyéb folyamataihoz.
 • A sportban a NIR és a RED sugárzás segít a gyorsabb regenerálódásban, a megnövekedett energiában, az ellenállóbb izmokban és még sok másban. Ez a fény csökkenti a gyulladást is a szervezetben, ami kevesebb betegségre való hajlamot és fáradtság okozta sérüléseket eredményez.
Bombaár
Az akció végéig
3:08:08:19
Sensor Cyklo Summer Stripe dámský dres kr.rukáv šedá/růžová
-59 % Kerékpáros mez Sensor Summer Stripe
10 900 Ft 26 439 Ft
már csak 4 db érhető el